Endelave Museum blev etableret i 1984 i den gamle præstegård. I gamle dage var præstegården sammen med kirken et centralt omdrejningspunkt for øen. Dengang var det en rigtig bondegård med dyr og jord, som skulle dyrkes. Sådan var det fra 1741 og frem til 1905, hvor der blev bygget en ny præstebolig (det røde hus vest for museet) Herefter fungerede den gamle præstegård som forpagterbolig for 3 generationer af samme forpagter-familie frem til 1984. 

 

"Over stok og sten". Mange har spurgt, hvorfor bindingsværket ikke er trukket op med sort tjære. Det skyldes, at man har ønsket at camouflere træværket, som kunne være af en dårligere kvalitet end normalt, og at huset derfor fremstår som helt hvidkalket.

 

Endelave Museumsforening blev etableret og huset dannede ramme for et ø-museum, som blev indrettet som et gammelt Endelavehjem fra tiden omkring 1920, med mange gamle møbler og genstande, skænket eller stillet til rådighed af beboere på Endelave, eller pårørende med rødder på øen.  Fra 1984 til 2021 lejede museumforeningen bygningerne af Menighedsrådet. I 2021 købte museet stuehuset og stenladen, og blev selvejende.

 

Stue
Det gamle køkken i den "køkkenblå" stil fra 1920'erne

  

 AGDA - Skibskatastrofen

Lørdag den 15. januar 1944 sejlede Endelaves færge S/S AGDA lidt forsinket fra Horsens mod Endelave. Der var 14 mennesker ombord - 4 besætningsmedlemmer og 10 passagerer. Da båden nærmede sig øen, hørte man pludselig en kraftig eksplosion! Agda var blevet minesprængt nordvest for Endelave og alle 14 ombordværende omkom.
På museet er der indrettet en mindestue for S/S AGDA, der blev bygget i 1896 og sejlede mellem Horsens, Alrø, Hjarnø, Snaptun og Endelave.
 
Model af S/S AGDA

 

 

Temaudstilling på Endelave Museum, er en årlig skiftende udstilling, med udgangspunkt i et emne, som har haft en vis betydning for øen.

Museumsforeningen er en forening med en bestyrelse, og ca. 200 medlemmer. Museet er ikke statsanerkendt, og får derfor ingen offentlige tilskud.

Drift og vedligeholdelse af museet sker udelukkende baseret på bestyrelsens frivillige arbejdskraft, ligesom den sørger for at registrere, bevare og udstille genstande fra fortiden, som kan illustrere vore forfædres kultur og levevilkår.

Stenladen, som indtil videre mest bruges til opbevaring, påtænker vi at istandsætte, og bruge til både permanente og skiftende udstillinger, lokalarkiv m.v.

Så derfor - kom og se hvad vi laver, og støt gerne arbejdet, og bliv medlem af Museumsforeningen.

Endelave Museum  -  Vesterby 1, 8789 Endelave.

Mail:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.